sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Rypäleistä viiniksi

Eilen olin elämäni ensimmäistä kertaa keräämässä viinirypäleitä ja tekemässä viiniä. Ihan huippukivaa! En tosin tiedä sanonko samoin vielä vuosien kuluttua.. Tekniikat olivat erittäin perinteiset, kuvat kertokoon lisää.

Lähtötilanne.

Sadonkorjaaja puuhassaan.

Nämä ovat ne kauniimmat rypäleet, jotka päätyivät syötäviksi. Meilläkin on nyt paljon paljon rypäleitä, joilla herkutella. Nams!

Ensimmäiseksi rypäleet rullaillaan pienemmiksi. Ensin siis tuohon astiaan, josta ne siirretään uudestaan murskattavaksi.

Rullatusta massasta nuijittaan ja puristettiin mehut irti.

Puristettu rypälemehu siivilöidään ennen tynnyriä, kun tuo puukehikko päästää läpi siemeniä ja muita isompia juttuja.

Puristuksen jälkeen "jämät" näyttävät tältä ja ne siirretään saaviin veden kanssa ja tämä seos puristetaan vielä kertaalleen muutaman päivän päästä.

Ja lopulta mehu päätyy tynnyriin.

6 kommenttia:

Kazza kirjoitti...

Tuo on kyllä aina ollut yksi juttu jota haluan kokeilla! :) Ehkä tänä kesänä voisi mennä viinitilakierrokselle... Varmasti oli hauskaa puuhaa!

MaaMaa kirjoitti...

...ette sentään paljain jaloin niitä murskannut kävelemällä itse tynnyrissä! :)

Ihanaa perinteitä täynnä olevaa puhaa: noin on varmasti toimittu kautta aikain!

Jaana kirjoitti...

Kazza, oli kyllä tosi kivaa! Kannattaa kokeilla :)

MaaMaa, olin vähän pettynyt kun en päässyt tynnyriin pomppimaan niin kuin leffoissa ;) Muuten kyllä oli perinteiset työtavat kunniassa, sähkökäyttöisiä laitteita ei käytetty missään vaiheessa.

Susadim kirjoitti...

Kiva ja mielenkiintoinen postaus ja sulla oli taatusti hauskaa! :)

ColibriDreams kirjoitti...

Jännää nähdä tuota viinintekoa!

Edelliseen postaukseen: toivottavasti töitä löytyy pian. Ei tosiaan kannata sellaiseen paikkaan jäädä, jossa ei tunnu hyvältä.ful

Jaana kirjoitti...

Susadim ja ColibriDreams, voi, niin pitkä aika ensi kesään ja uuteen satokauteen..