perjantai 27. marraskuuta 2009

Paljon melua korviksista

Seuraan huvittuneena Suomen nettilehdissä jopa etusivulla (paperisista en tiedä) käytävää keskustelua julkkispariskunnan lapsen korvakoruista. Erään lehden lukijat ovat 97 % sitä mieltä, etteivät hyväksy asiaa.

En minäkään tästä tavasta pidä lainkaan, mutta täällä asiaan on jo jollain lailla tottunut, sillä kaikille tietämilleni/tapaamilleni/muuten vain kaupungilla huomaamilleni tyttövauvoille on laitettu korvikset. Kuulemma jo synnytyssairaalalla. Syy: "Eihän sitä muuten tiedä, onko vauva tyttö vai poika". Ihan kuin sillä olisi jotain väliä..

Olenkin jo kysellyt tulevaisuuden varalle, onhan rei'ityksestä mahdollista kieltäytyä, ja kuulemma on, onneksi. Muut laitattakoon korvikset vastasyntyneelle, minä en. Saa ne sitten kunhan osaa sitä itse pyytää.

Epäilen, ettei Romania ole ainut maa, jossa halutaan erottaa tytöt ja pojat.. Toimitaanko näin siis myös maassa jossa asut?

13 kommenttia:

Vanda kirjoitti...

Unkarissa, tietysti! Kun täällä Suomessa kysyin neuvolassa, että laittaako neuvolatäti korviksen, voi sitä kauhistusta! Piti siis mennä Unkariin laittaa, 7 kk vauvalle oli kyllä aika huono kokemus (onneksi ei muista), mutta kuukauden ikäinen ei edes huomannut.
Tieteeksäni myös Italiassa laitetaan korvikset vauvoille.

Jaana kirjoitti...

Vanda, niinpä tietysti! Näinhän minä Unkarissakin vauvoja korvikset korvissa. Silloin en tosin ajatellut asiaa sen enempää, vaan ajattelin sen olevan lähinnä poikkeustapaus.

Tosiaan voi olla, että mitä pienempänä ne laittaa, sitä vähemmän vauva asiasta "häiriintyy". Silti en osaisi kuvitella mahdolliselle omalle tulevalle lapselle.

ebrufin kirjoitti...

Voi voi- tama on maakohtainen juttu ihan selvasti.

Valimeren maissa normaali juttu, ja meidan esikoiselle pistettiin korvikset 3-4 kuukautisena (tarkalleen en muista).

Eipahan tuossa ollut mitaan. Paranivat alta aikayksikön, eika koskaan ole jaanyt korvis vaikkapa jumiin jonnekkin.

Pian varmaan laitetaan reikasia korvanlehtiin enemman:)

Eikö niilla ole mistaan suuremmasta ongelmasta murheita?

Jaana kirjoitti...

Ebrufin, siksi tämän postauksen halusinkin tehdä, kun huvitti koko "kohu" niin paljon. Ei tosiaan taida olla suurempia murheita. Ymmärrän sinänsä suomalaisten järkytyksen, mutta en sitä, missä mittakaavassa siitä puhutaan.

MaaMaa kirjoitti...

Ei täällä rei'itetä vauvojen korvia, muutakuin ihan satunnaisesti. Mun mielestä se näyttää aika omituiselta, siis ei ollenkaan söpöltä, jos pikkuvauvalla on kimaltavat napit korvissa ... Ovat paljon söpömpiä ilman. En ymmärrä.

Mutta kukin taplaa tavallaan, ja niinhän se taitaa olla että enemmin tai myöhemmin melkein kaikki tytöt ne korvikset jokatapauksessa haluaa... Sitämyötä en usko, että ko. lapsia itseään haittaa aikuisenakaan, että heidät oli "rei'itetty" jo vauvana.

Lilja kirjoitti...

Asuin neljä vuotta Espanjassa ja sielläkin tytöille laitettiin korvikset jo laitoksella. Aluksi se kauhistutti, mutta sitten siihen tottui. Ei ne vauvat kuulemma sitä edes huomaa. Jossain vaiheessa ajattelin re'ittäväni omankin mahdollisen tyttövauvani korvat jos minulle sellainen suodaan, muta nyt olen muuttanut mieleni. Tosin ihan feministisistä syistä, ei muuten. Muutenkin ärsyttää se "tytöille vaaleanpunaista ja pojille sinistä" -sukupuolijaottelu heti vauvana. Aika huvittuneena olen kyllä tuota kohua seurannut. Joku puhkui sen olevan ihan lapsenrääkkäystä ja että sosiaaliviranomaisiin pitäisi olla yhteydessä. Voi elämä :D

Athelas kirjoitti...

Täällä Uudessa-Seelannissa olen nähnyt todella pieniä maorityttöjä korvisten kanssa, eurooppalaisia en yhtään. Itse en haluaisi vauvalleni lävistystä, ihan jo senkin takia että en jaksaisi huolehtia extrahygieniasta :D.

-S- kirjoitti...

Tààllà en ole vauvoja korviksissa nàhnyt. Olisin kuvitellut syyn olevan jokin muu kun sukupuolen tiedostaminen, heh.
Mukavaa adventtia!

anumorchy kirjoitti...

Taalla Israelissa ei ole tullut moista tapaa vastaan. Toisaalta poikalasten pippeleita leikellaan 8 paivan iassa. Eihan sekaan kivaa ole!

ColibriDreams kirjoitti...

Täällä Meksikossakin noita korviksia laitetaan kai melkein joka tyttövauvalle. Itse en tykkää tavasta, mutta poikaystävä selitti asiaa sillä, että vauvat eivät muka edes huomaa, ett korvat rei'itetään. Enpä tiedä.

Tuohon edelliseen mailiin, itse ajattelin huomenna mennä housupuvussa lähetystön juhliin. On minulla joskus hamekin ollut. Mutta täällä on nyt talvella kylmä ja ovet ovat kuitenkin auki, joten olen oppinut, että pitää laittaa tarpeeksi vaatetta... Iltapukuja ei ole kyllä näkynyt muillakaan, aika vapaata on pukeutuminen ollut.

Jaana kirjoitti...

MaaMaa, munkaan mielestä korvikset pikkuvauvalla ei todella näytä söpöltä. Täällä kun ne ei aina ole edes pienet napit, vaan hieman roikkuvat "aikuisemman tyyliset" korvikset..

Lilja, kuten kirjoitinkin, miksi ihmeessä vauvasta tai lapsesta yleensä pitää tietää, onko se tyttö vai poika tai ainakaan korostaa luonnollisia eroja vielä lisää.. Kyllä me tytöt korut ja hepenet (yleesä) löydetään ennemmin tai myöhemmin itsekin ;)

Athelas, aiheuttaahan korvikset tietysti "työtä" myös niiden puhdistamisen osalta. Muistan myös itse kuinka omat reiät tulehtuivat uusina ja sellaista en vapaaehtoisesti halua lapseni kokevan ainakaan noin nuorena!

-S-, kiitos samoin, mukavaa adventtiaikaa! Ehkä Italiassa on erilaisia tapoja, toiset rei'ittää ja toiset ei..

Anumorchy, juu, nuo ympärileikkaus asiat on sitten erikseen. Kipu kuin kipu, en sitä haluaisi lapselle vapaaehtoisesti tuottaa..

ColibriDreams, kivoja juhlia sulle! Nyt tuli jo melkein ahditus, että olenkin LIIAN hienosti pukeutunut.. No en kai sentään ;)

Sonja kirjoitti...

Miehenkin vanhemmat olisi halunneet laittaa korvikset meidan tytolle jo vauvana, mutta en suostunut :P Eli sama tapa nayttaisi olevan taalla Puolassakin.

Jaana kirjoitti...

Sonja, saas nähdä millainen "sota" siitä syntyy, jos joskus itse olen samassa tilanteessa. Täällä ei yleensä rei'ittämättömiä tyttölapsia näe, joten on varmaan totuttelemista puolin jos toisin.. :D