maanantai 15. joulukuuta 2008

Viime viikko Cluj-Napocassa

Kotona taas! En ole juuri ehtinyt koneen ääressä (töitä lukuun ottamatta) istua ja paljon on tapahtunut sitten viime kirjoituksen.

Viime viikolla olin siis työpaikan toisella toimistolla Cluj-Napocassa, joka on lähes tulkoon Helsingin kokoinen yliopistokaupunki, jos kaikki muualla kirjoilla olevat opiskelijatkin lasketaan mukaan. Pääasiassa tein jo oikeita töitä, kuten muutkin ja samalla opettelin lisää asioita ja tutustuin toisenkin toimiston tyyppeihin. Olin jo sunnuntaina tavannut paikallisen tytön A:n, joka on opiskellut suomea ja työskentelee samoissa hommissa kuin minä. Hänen poikaystävänsä asuu täällä ja myös hän viettää viikonloput täällä. Hän asui täällä viime kesän ja muutti nyt töiden perässä Cluj-Napocaan, mutta aikoo kysyä, josko saisi myös tehdä töitä kotoa käsin. Toivotaan, että onnistuu!

Maanantaina bussi Cluj-Napocaa kohti lähti jo klo 7.15, mutta onneksi bussin lähtöpaikka on ihan kodin lähellä, "anoppilan" naapurissa itse asiassa, joten ei tarvinnut huristaa ensin toiselle puolelle kaupunkia ja sai nukkua vähän pidempään. A neuvoi reitin työpaikalle ja pääsin aloittamaan työt. Puheluita ei onneksi ollut kovin montaa. Alussa on kuitenkin parempi, jos pystyy ottamaan vähän rauhallisemmin. Töiden jälkeen kirjauduin sisään hotelliin ja sen jälkeen läheiselle kauppakeskukselle syömään. Kiinalaista 2 eurolla. Etsin myös talvitakkia, kun fleecessä alkaa hetkittäin olla liian kylmä ja laskettelutakkia ei viitsi ihan joka paikassa käyttää. Ei löytynyt, vieläkään.

Kauppakeskuksen joulukuusi. Ei niin perinteinen toteutus, mutta ainakin hauska. Ja sama teemapehmoleluineen ja tikkareineen jatkui kaikissa koristeissa.

Tiistaina työt jatkui entiseen malliin, tosin puheluita oli maanataista enemmän ja lisäksi vastailin sähköposteihin ja fakseihin. Töiden jälkeen menin taas syömään "keittiööni" kauppakeskuksen food courtiin. Ihana tonnikalapasta maksoi noin 3 euroa. Illalla tapasin A:n keskustassa, jossa katselimme rakennuksia ja jouluvaloja ja joimme hehkuviiniä. Pakkasta oli noin 2 astetta ja muutenkin keskustassa oli ihana jouluinen tunnelma.

Kuvassa Cluj-Napocan keskusaukio Piata Unirii ja katolinen kirkko. Yksi monista, mutta uskoakseni kaupungin suurin.

Keskiviikkona ja torstaina sama tahti jatkui. Klo 9 töihin, puheluita, sähköposteja ja fakseja. Klo 17 syömään kauppakeskukselle, tutkimaan kauppoja ja siitä hotellille. Enää ei tosin tarvinnut syödä yksin. Keskiviikkona mukaan lähti A ja torstaina kollega S ja hänen kaverinsa, jonka nimeä en muista mutta joka opiskelee myöskin suomea sivuaineenaan. Sivuhuomautuksena: tähän mennessä Romaniassa ollessani olen tavannut yhteensä jo 6 paikallista, jotka opiskelevat ja puhuvat suomea! Työkavereita heistä on kaksi, A ja G.

Nokia on täälläkin. Tiesin, että tehdas sijaitsee n. 30 km Cluj-Napocasta, mutta että toimistokin on täällä..

Perjantaina kirjauduin aamulla ulos hotellista ja jo klo 14 lähdimme ajamaan kohti kotia. Pääsin siis erään työkaverin kyydissä kotiin, kun he jatkoivat matkaa Brasoviin lauantaista joulutapaamista varten. Klo 17 aikaan olin kotona. Käytiin vielä hakemassa täydennystä jääkaappiin ja T kokkasi meille. Meillä(kin) mies on parempi kokki, enkä valita asiasta lainkaan. Sitten ajoissa nukkumaan, koska lauantain herätys oli jälleen jo kuudelta..

4 kommenttia:

MaaMaa kirjoitti...

Kivoja kuvia kaupungilta, näyttää jouluisalle.
Ja aika jännä, että sielä tuntuu moni opiskelevan suomea! ...tai sitten oot hirveellä tsäkällä onnistunut törmäämään kaikkiin niihin muutamaan, jotka suomea taitaa ;)

Jaana kirjoitti...

Oikeasti suomen opiskelijoiden määrä ei ole suuri, mutta jotenkin olen onnistunut jo tapaamaan noinkin monta. Työn kautta tiedän heistä kaksi, ja muut ovat tutuntuttuja. Voi myös olla, että koska myös suomalaiset eivät todellakaan ole täällä suuresti edustettuna, olen itsekin vähän omituinen ja kaverit/tutut haluavat minun tapaavan muut "oudot" suomenpuhujat :D

Pave kirjoitti...

Itsekin yllätyin miten paljon suomen opiskelijoita Clujissa on. Niitä on yli sata! Saimme oikeina (ja omituisina) suomalaisina kutsun heidän pikkujouluihinsa viime viikolla. Juhlissa laulettiin suomalaisia joululauluja ja vieraili siellä ihan oikea suomalainen joulupukkikin. Mukavat juhlat ja kivaa porukkaa kaikki.

Jaana kirjoitti...

Pave, oletko siis Clujissa? Oletko töissä vai opiskelemassa? Kerrohan lisää, mielelläni kuulisin muista suomalaisista täällä :)