keskiviikko 14. lokakuuta 2009

Paleleva matkakuumeinen

Mistä aloittaisin.. Viimeksi olen näköjään ollut viinin korjuussa, ja sen jälkeen on tapahtunut paljon. Sillisalaattia siis luvassa..

Työt aikaisemmassa paikassa ovat siis jo historiaa ja ikävä ei ole yhtään. Olen T:n äidin avustuksella (maassa maan tavalla..) saanut uuden, joskin väliaikaisen ja äärimmäisen huonosti palkatun paikan kaupungin turisti-infossa, jossa nytkin tätä tekstiä naputtelen. Työtä ei ole juurikaan, kun sesonki on jo ohi. Oon täällä nyt luultavimmin joulukuun puoliväliin saakka ja siihen mennessä olisi löydyttävä jotain pysyvämpää ja ennen kaikkea edes hiukkasen paremmin palkattua työtä. Tässä tilanteessa tämäkin työ ja pieni lisäraha on kuitenkin paljon tyhjää parempi, sillä nyt sentään pysyn vakuutettuna ja saan tarvittaessa lääkärinpalvelut. Työttömänä, ei-kansalaisena tilanne olisi paljon hankalampi. Nyt siis istuskelen päivät täällä infossa, yritän opetella lisää kotikaupungista ja -alueesta sekä käyttää myös unkaria ja romaniaa tai ainakin yritän kuunnella kun muut puhuu ja etenkin yritän löytää jostain sen työn, joka voisi olla mulle sopiva.

Romanian puhumisesta puheenollen, kielikurssi toteutui! Nyt on yhteensä 5 kertaa takana, tahti on kova ja toivottavasti jotain jää päähänkin. Yritän parhaani mukaan kerrata asioita kotona tai täällä töissä, kun kertaushan on opintojen äiti.. Onneksi romania ei unkarin tankkaamisen jälkeen tunnu ollenkaan niin hankalalta. Meitä on ryhmässä mun lisäksi hollantilainen ja unkarilainen sekä paikallisia unkarinkielisiä, jotka kouluopetuksesta huolimatta eivät vielä osaa romaniaa. Monet ovat kylistä, joissa lähes kaikki ovat unkarinkielisiä, joten asian ymmärtää.

Ensi viikolla arkirutiineihin tulee muutos, kun lähdetään toteuttamaan T:n 10-vuotista unelmaa Sveitsistä ja erityisesti Luganosta. Tiedän, matkan ajoitus on taloudelliselta kannalta erittäin huono, mutta kun T:llä oli Wizzairin käyttämätöntä kredittiä (vuosi sitten yksi lento ei toteutunutkaan syystä jota en enää muista), jotka piti käyttää nyt. Lennetään siis Milanoon, josta suunnataan Sveitsin puolelle. Toivottavasti nähdään ainakin Zürich, Luzern ja se tärkein, eli Lugano. Ollaan reissussa ensi viikon keskiviikosta seuraavaan maanantaihin, eli kovin syvällisesti ei ehditä maahan tutustua. Jos jollain on hyviä vinkkejä, kuinka Sveitsissä selviää pienellä budjetilla, niin otan mieluusti vastaan..

Joululomareissussa Suomeen on tullut pari mutkaa matkaan. Ensinnäkin Finnair ystävällisesti päätti aikaistaa meidän Budapest-Helsinki lentoa noin 7 tunnilla. Tästä johtuen menetämme jo varatun ja maksetun Wizzarin lennon Budapestiin, kun eihän se ole vielä edes ilmassa, silloin kun kone lähtee Helsinkiä kohti. Edelleen tästä johtuen joudumme tunnin lennon sijaan matkustamaan 10 tuntia bussissa. Siitä, ettemme voi olla Wizzairin lennolla Budapestiin on vaarana aiheutua se, ettei voida olla myöskään takaisin tullessa Budapesti-Targu Mures lennolla. Tätä asiaa ollaan nyt kahdella kertaa (unkariksi ja englanniksi) kysytty Wizzairin asiakaspalvelusta ja molemmilla kerroilla sieltä sanottiin, että paluulento onnistuu vaikka ei oltaisi menolennolla. Kuitenkin en uskalla luottaa tuohon, kun mitä itse lentoliikenteestä tiedän, jos et ole menolennolla, paluulento peruuntuu automaattisesti. Aiotaan pyytää Wizzairilta kirjallinen lupaus siitä, että me todellakin päästään hyödyntämään edes toinen jo maksetuista lennoista. Mikä oikeus lentoyhtiöllä edes on muuttaa lentojen aikataulua, vaikkakin sinänsä ihan hyvissä ajoin ennen matkaa.. Finnarille laitan kyllä palautetta heti, kun noiden Wizzairin lentojen kohtalo varmistuu ja tiedän kuinka suuren taloudellisen, henkisen ja ehkä jopa fyysisen vahingon tämä meille aiheuttaa.

Sitten säähän. Meille tuli eilen talvi. Toivottavasti ei nyt kuitenkaan jää vielä olemaan, eihän nyt ole kuin lokakuun puoliväli! Jotain ajatusta säätilan vaihdosta antaa se, että viikonloppuna pärjäsin vielä hyvin t-paidassa ja ohuessa neuleessa (lämpötila kutakuinkin 20 astetta), tänään aamulla töihin lähtiessä oli pakko laittaa jo sukkikset farkkujen alle ja villapaita päälle. Eilen tuli vettä ja yöllä lunta, nyt näköjään paistaa taas aurinko mutta lämpötila on varmasti alle 5 astetta ja tuulee. Tätä nyt jatkuu ainakin muutamia päiviä, mutta sitten ainakin päivälämpötilojen pitäisi nousta taas 10 yläpuolelle. Parempi sekin kun liian aikainen talvi, vaikka mieluusti ottaisin nuo reilun 20 asteen lämpötilat takaisin..

Ai niin, käytiinhän me tossa reilu viikko sitten myös ikävimmissä merkeissä T:n mummolassa, siis siinä samassa, missä oltiin valmistamassa viiniäkin. Mummon possu oli telonut itsensä (oletettavasti toinen, isompi oli jotenkin tönäissyt/tallonut tai muuten vain pahoinpidellyt sitä), sen takajalat oli halvaantuneet ja jouduttiin sitten suorittamaan jälleen sian teurastus. Mummon puhelinsoitto ei ollut kiva herätys lauantaiaamuun, jolle oli paljon muitakin suunnitelmia.. Mutta eihän sitä reppanaa voi missään tapauksessa jättää kärsimään!

Mitäs vielä.. Muutama kaveri opiskelee hammaslääkäriksi, niin tekivät meille tarkastukset harjoittelunsa yhteydessä. Tulos: ei reikiä mutta joitain paikkoja voisi uusia. Uutta työtä varten kävin myös verikokeessa, jossa testattiin, onko mulla syfilis eli tuttavallisemmin kuppa ja keuhkokuvauksessa, jossa testattin jotain, mitä en ymmärtänyt edes englanniksi, unkarista/romaniasta puhumattakaan. Nämä ovat kuulemma lailla säädettyjä tarkastuksia, jotta voi olla töissä ainakin valtion/kaupunkien hommissa. Läpäisin kummankin testin.

Meillä olisi pian pakko ostaa uusi tietokone, kun jouduin luonnollisesti lähettämään työkoneen töiden loputtua takaisin ja mun oma läppäri on aika onnettomassa kunnossa jo. Eli otan vastaan vinkkejä myös toimivista ja halvahkoista (mini)läppäreistä..

Joskohan tässä olisi nyt kaikki. Pahoittelen sekavuutta ja pituutta, sen siitä saa kun bloggailee kerran kuussa..

Edit. Niin ja vielä yksi juttu. Koriskausi on taas alkanut! Joskin joukkueemme Bc Mures ei tänä vuonna ole edes niin hyvä kuin viime vuonna, jolloin jäätiin myös play off:ien ulkopuolelle.. Saas siis nähdä, kuinka käy ja saako joukkue pelin kasaan vielä ennen joulutaukoa, tällä hetkellä ei näytä kovin lupaavalta..

6 kommenttia:

Soile kirjoitti...

Hei! Olen seurannut sun blogia jo jonkin aikaa, mutten ole varma olenko ennen kommentoinut.
Tosi arsyttavaa toi tommonen lentoaikojen muutto, aika lyhyesta ajasta on joka tapauksessa kyse, kyllahan varmasti suurin osa varaa matkansa kuukausia etukateen.
Ja keuhkokuva otettiin varmasti tuberkuloosin takia, sekun on taas yleistymassa.

Jaana kirjoitti...

Moi Soile! Kiva kun ilmoitit itsestäsi :) Kävinkin myös jo vastavierailulla..

Kyseessä on varmastikin tuberkuloosi, en vaan tajunnut sitä lääkärin puheen perusteella. Kiitos siis tiedosta!

Johanna kirjoitti...

Kuppa ja possu (niin surullista kuin onkin) saivat kyllä naurahtamaan ääneen :) Ja olen ainakin itse ollut ihan tyytväinen Acerin Aspire One:n..jos jaksaa tosiaan miniläppärin pientä näyttöä.. :)

Jaana kirjoitti...

Johanna, mua myös hieman hymyilytti kun kuulin, mitä multa testataan ;) Possureppana lähinnä vaan suretti kuin myös se, kun se pahoinpitelijä-kaveri itki sen perään, kun tämä halvaantunut vietiin pois :(

Aceria mekin ollaan mietitty, ja mieluusti 11.6" näytöllä, niin ei mee ihan tihrustamiseksi..

MaaMaa kirjoitti...

Voi videotykki noiden lentoaikataulujen siirtymisestä ... :(( Mutta kun eivät ole mitenkään yhteistyössä nuo kaksi lentoyhtiötä, niin eivät ole vastuussa toistensa aikataulumuutoksista. Ostatteko siltä halpisyhtiöltä tosiaan meno-paluu lennon? Yleensä myyvät lennot yksisuuntaisina nuo halpayhtiöt, ja sillon ei ole väliä onko "menolennolla" mukana.
Paree varmaan kuitenkin saada kirjallisena se niiden lupaus, niin eivät sitten voi väittää vastaan.

Oisko ne tarkastanut keuhkoista tuberkuloosia? Ainakin täällä se tarkastetaan röntgenkuvalla automaattisesti, jos sairaalassa käy - tosin ei taida olla työnhaun kanssa sillä mitään tekemistä täällä.

Kiva oli kuulla susta jokatapauksessa. Toivottavasti possu-episodi on saatu päätökseen pidemmittä kärsimyksittä ja tsemppiä edelleen "kunnon" työn haussa ja erityiessti kielen opiskelussa!

Mukavaa viikonloppua :)

Jaana kirjoitti...

MaaMaa, joo olisi pitänyt maksaa enemmän ja varata Malevilla lennot täältä Suomeen, mutta kun halusi säästää.. En tullut tuota meno-paluu vs. erilliset lennot asiaa ajatelleeksi. Voi tosiaan olla, että vaikka ostettiin lennot ikäänkuin meno-paluuna (ainakin sivuilla voi valita meno-paluun ja siinä näkyy kummatkin aikataulut ja lennot on samalla varauskoodilla), Wizzair on silti myynyt ne erikseen ja siksi lupaavat, että päästään sille toiselle lennolle. Toivotaan, että asia on niin! T soitti vielä kerran Wizzairille ja edelleen vakuuttivat samaa, mutta kirjallista varmistusta eivät kuulemma voi lähettää.. Olivat kuitenkin sanoneet, että kaikki puhelut nauhoitetaan ja voidaan vaatia tarkastamaan puhelusta, jos on jotain ongelmaa. En tosin tiedä, onko tästä mitään apua sitten, jos herra/rouva/neiti lähtöselvitysvirkailija estää meiltä pääsyn lennolle..

Tuberkuloosihan se tosiaan taisi olla, joka tapauksessa tuloksena on siltä osin puhtaat keuhkot :)

Ihanaa matkaa teille vielä tätäkin kautta!