keskiviikko 13. tammikuuta 2010

Vuodenvaihteen kuulumisia

On se kumma,kun silloin kun on vähiten pakollista tekemistä, saa kaikista vähiten aikaan blogin suhteen. Blogin joululoma jatkui vähän ajateltua kauemmin, vaikka toisaalta eipä täällä mitään kovin tärkeää kertomisen arvoista olekaan tapahtunut. Pikakertaus kuitenkin..

Joululoma oli IHANA ja AIVAN MAHTAVA! Koko perhe (7 aikuista, 2 lasta ja 3 koiraa) koolla, talvi-Suomi, parhaimmillaan -27 pakkasastetta, ja oikea suomalainen joulu. Ei voi parempaa toivoa.. T pääsi kokemaan monia uusia juttuja, kuten joulusauna, joulupukki, moottorikelkka, mummolan ulkosauna+lumikylpy, pimeys jne., eksoottisia juttuja ulkomaanelävälle.

Matkalla haudoille.


Myös Joulupukki ehti käymään.


Aikaisemmassa postauksessa mainitusta matkastressistä sen verran, että talven aiheuttama kaaos kosketti meitäkin Budapestin koneen ollessa tunnin myöhässä, joskin toisaalta oltiin myös äärimmäisen onnekkaita Helsinki-Vantaan laukkukaaoksessa ja saatiin laukut jopa normaalia nopeammin ja ehdittiin ongelmitta Joensuuhun lähtevään koneeseen. Tosin todettiin myös, että ollaan T:n kanssa räjähdysherkkä pari matkustettaessa: minä kun haluan olla joka paikassa reilusti ennakkoon ja T viimeisellä mahdollisella minuutilla, joten jos mennään mun tahdilla (jota tapahtuu todella harvoin) T:tä raivostuttaa ja jos T:n tahdilla, mua uhkaa paniikkikohtaus ja stressiahdistus. Jos jotenkin saataisiin kummankin kulmia hiottua tämän asian suhteen..

Kotimatkalla käytiin pikavierailulla Székesfehérvárissa, jossa siis tavattiin ja jossa kumpikin on viettänyt eräitä elämänsä parhaita hetkiä yhdessä ja erikseen. Eipä ollut kaupunki muuttunut lähes 3 vuodessa lainkaan, mitä nyt paikka ei tietenkään ollut sama ilman kaikkia vaihtarikavereita ja unkarilaisia kavereita.

Pimeä Székesfehérvárin keskusta.

Uusi vuosi vietettiin vuoristossa Homorodissa 10 hengen kaveriporukan kanssa. Oli kivaa, mutta vesisateen ja juhlaputkiväsymyksen vuoksi lähdettiin kotiin jo 1.1. Ehdittiin onneksi laskea pulkalla, tehdä lumiukkoja, kokata gulyasia, grillata, juoda kuumaa viiniä, pelata juomapelejä ja kinastella vuokranantajien kanssa, kun talo ei ollutkaan ihan siinä siisteyskunnossa kuin oli luvattu. Melko normaali uusi vuosi siis.
Poikien lumitaidetta..

2010!

1.1. Aurinko paistaa ja vettä sataa..

Ja sitten alkoi arki. Tällä hetkellä en siis ole missään töissä, joten päivät kuluu T:n kanssa baarin asioita hoitaessa, auttaessa kaveria suomenopinnoissa ja omissa romanianopinnoissa. Valmisteltiin papereita työttömyysrahaa varten, mutta se ei onnistukaan, koska irtisanoin itseni eikä silloin ole oikeutettu tukiin. No eiköhän tässä jotain keksitä.. Joko täällä tai jossain muualla, sillä pohditaan vaihtoehtoja, jäädäänkö, lähdetäänkö vai viimeisenä vaihtoehtona lähdenkö vain minä. Välillä tulee niin suuri kyllästyminen ja ärsytys koko Romaniaa kohtaan, että tuntuu, etten voi jäädä tänne. Mutta toivottavasti jos/kun päätetään lähteä, ollaan molemmat pakkaamassa laukkujamme enkä vain minä..

7 kommenttia:

-S- kirjoitti...

Voi apua, et kai sinà nyt làhde ilman miestà!! Ei saa!!! Pidàn peukkuja ettà asetut sinne mukavasti taikka sitten làhdette yhtàmatkaa jonnekin :D
Ihania kuvia ja varmasti miehellesi mukavaa kokeilla kaikkia suomijuttuja mità talvisin onkin helppo kokeilla.
Ihanaa kun olit laittanut noin paljon kuviakin.
Kuinkas sun Romanian kieli sujuu? Tiesitkò, ettà tàmà meidàn murre tààllà on todella làhellà Romanian kieltà. Tunnen pari Romanialaista ja he puhuvat vain tuota murretta, koska on niin làhellà omaa kieltààn ja kun he puhuvat keskenààn saan poimittua sieltà aina muutamia sanoja. Kuka olisikaan uskonut!

Jaana kirjoitti...

-S-, välillä tuntuu, ettei tätä maata kestä enää hetkeäkään, mutta ehdottomasti yritetään pysyä yhdessä joko täällä tai sitten jossain muualla.

Mun romanian taidot on kehittyneet tässä viime syksyn ja tämän talven aikana, mutta en vielä kovin monipuolisia keskusteluja pysty käymään. Tosiaan romanian ja/tai unkarin oppiminen helpottaisi varmasti tänne sopeutumista. Oon vaan välillä niin laiska opiskelija ja arka käyttämään, jos en osaa kunnolla..

Oon kans kuullut, että romanian kieli on 80% italian kaltainen ja siis varmaan vielä lähempänä sitä teidän alueen murretta :) T:kin ymmärtää italiaa ja puhuisi sitä sujuvasti varmaan jo noin kuukauden päivittäisen kuulemisen jälkeen.. Niin ja näkyyhän meillä telkassakin Rai uno :D

emmi kirjoitti...

Onpa kurjaa jos tuntuu, ettet jaksa sitä maata! Toivottavasti päädytte kuitenkin yhdessä jatkamaan matkaa, mihin se nyt sitten viekään :)

Jaana kirjoitti...

[emmi], sitä toivon myös.. Ei tämä nyt niin kauhean kamala maa ole, etteikö tänne voisi sopeutua. Eikähän sitä tiedä, onko sitten lopulta jossain muualla yhtään sen helpompaa. Voi olla, että tämä on edelleen kulttuurishokkia, joka saisi kyllä mennä jo ohi ;)

Bisquits kirjoitti...

Hei, meillä on ihan sama juttu matkustaessa: mieheni on joka paikassa mattimyöhäisenä, ja minä taas menen mieluummin kaikessa rauhassa aikaisemmin paikalle. :-(

Noita kyllästymiskausia asuinmaahan jne tulee kaikille, ei se ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Ole siis huoleti, kaikella on tapana järjestyä.

MaaMaa kirjoitti...

Ihanan kuulonen joulu! Kaikki ne omat ihanat perinteet tuntuu super-exoottisille itsestänsäkin, kun niitä saa näyttää ja esitellä uutena toiselle :)

Toivottavasti kyllästymiskausi menee ohi; ei sitä varmaan yhtään auta se ettet ole töissä :( Tsemppiä asioiden kanssa; kyllä ne siitä järjestyy!

Meillä ollaan onneksi löydetty hyvä kultainen keskitie matkailun kanssa; ei kummankaan kannalta liian myöhään tai ajoissa liikkeellä. Mä saan stressiä jokatapauksessa aina vähän, oli sitten aikaa vaikka kuinka paljon. LÄhinnä stressaan että onko kaikki tarvittava mukana :D

Jaana kirjoitti...

Bisquits, Kohtalotoveri! :D Tuo ajankäyttöero on tosi ärsyttävä etenkin matkustettaessa, kun stressattavaa on muutenkin tarpeeksi, ilman et tarvitsee miettiä, ehtiikö koneeseen/junaan tms. tai mennä erikseen..
Yritän olla huolehtimatta ja mennä päivä kerrallaan! Kiitos viestistäsi! :)

MaaMaa, nautin itsekin suomalaisesta joulusta jotenkin erityisen paljon, kun viime kerralla olin täällä. Ja tuntui tuo nauttivan T:kin, ainakin ruoista tykkäsi :)
Kiitos tsemppauksista! Tosiaan töissä ollessa tuntee itsensä edes vähän tarpeelliseksi ja on jotain sisältöä elämässä toisin kuin nyt. Eli aivan varmasti vaikuttaa kyllästymiseen. Yritän nyt mahdollisimman äkkiä keksiä jotain, ehkä se siitä sitten ja viimeistään kunhan kesä tulee (tai päätetään lähteä yhdessä jonnekin).